Judith van Lohuizen

Ik heb Gigakids opgericht in 2007.


Toen mijn zoon een jaar of 10 was, verbaasde het me dat hij op de basisschool geen typeles kreeg. Ik heb het zelf rond die leeftijd geleerd, en heb er sindsdien erg veel plezier van gehad.


Toen ik dit met de schooldirecteur besprak, zei hij:


“Wij hebben geen tijd om typeles te geven, maar als jij het belangrijk vindt, dan organiseer je het maar”.

Judith van Lohuizen Gigakids

En zo is het allemaal begonnen.


Het eerste jaar gaf ik donderdagmiddag, na schooltijd, les aan mijn zoon en een aantal klasgenootjes. Dat deed ik op school, in het compurterlokaal, en met een boekje met oefeningen dat ik zelf gemaakt had.


Het jaar erop vroegen een aantal ouders of ik weer een typecursus kon geven. Dat overviel me nogal. Maar ik had de teksten toch al klaar liggen, dus heb ik de cursus nog een keer gegeven. Bovendien vond ik het erg leuk om te doen.


Deze ervaring maakte me duidelijk dat veel ouders het belangrijk vinden dat hun kinderen leren typen. 


Maar het werken met een boekje met teksten die je overtypt was verre van ideaal.


Ik ben toen goed na gaan denken over hoe de ideale typecursus er uit zou zien. Volgens mij is dat typen met een online computerprogramma dat snelheid en fouten automatisch bijhoudt. Maar dan wel met de begeleiding van een typedocent die je leert hoe je de vingers neerzet en die zorgt dat je blind en met 10 vingers leert typen.Begeleiding is essentieel


Het eerste online type-programma is ontworpen door studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Het was een tamelijk eenvoudige website waarop kinderen konden inloggen, en vervolgens een aantal type-oefeningen konden doen. Samen met de wekelijkse groepslessen werkte dit prima.


De belangstelling was erg groot. Steeds meer kinderen op de school van mijn zoon wilden leren leren bij me. Ik moest een aantal groepen maken omdat op een gegeven moment bijna de hele groep 7 wilde leren typen. 


Ik begon me te realiseren dat er behoefte was aan een goede typecursus.

De volgende stap was daarna snel gemaakt. 


Ik zocht een leuke naam voor de cursus, en kwam uiteindelijk uit op Gigakids.


En daarna heb ik cursusleiders gezocht die ook een typecursus wilden geven met het onlineprogramma. Een oproepje op Marktplaats leverde in 2010 de eerste cursusleiders op.

Gigakids typeles geven

Het online computerprogramma en de website zijn sinds 2010 steeds verder ontwikkeld en geprofessionaliseerd. Zo is er nu een speciale module voor kinderen met dyslexie, en zijn er vele typespelletjes bij gekomen.


Op het moment werken ongeveer 100 enthousiaste cursusleiders, verspreid door Nederland, met Gigakids.


Maar er is altijd ruimte voor meer.